We leerden veel over vulkanen in ons thema ‘Waardige Aarde’ van Wereldkanjers. De kinderen deden een groepswerk rond vulkanen waarbij ze hun atlas en chromebook gebruikten om informatie op te zoeken. We leerden hoe een vulkaan ontstaat, welke vulkanen er allemaal bestaan, uit welke onderdelen ze bestaan,… 

Genoeg informatie… Nu over tot ACTIE!

De kinderen mochten zelf een vulkaan maken met een fles, karton, papier, lijm, verf,… We gaven hen de tip om de fles stevig vast te maken op een ondergrond naar keuze en daarrond met de vorm van een kegel te werken zodat alles bovenaan mooi dicht is. Er mag geen opening zijn, want anders zou onze uitbarsting verdwijnen langs de fles en niet ‘over’ de vulkaan lopen.

Zie bij de foto’s de prachtige resultaten! Daarna konden we niet langer wachten om een paar vulkanen te laten uitbarsten. We gingen twee experimenten uitproberen:

  • een chemische reactie in de klas met azijn en bakpoeder
  • eentje buiten met cola en mentos om de “schade” in de klas te beperken.

Uit ervaring wisten de juffen eigenlijk al dat de eerste chemische reactie in de klas nooit echt ‘spectaculair’ hoog uit de vulkaan kwam gespoten. Maar de vulkaan barst wel uit: met schuim vloeit het mengsel uit de vulkaan. Althans dat zou de bedoeling toch moeten zijn. Deze keer was dit jammer genoeg niet echt een groot succes. De conclusie van de kinderen: het waren te grote flessen, we nemen beter een klein flesje.

Dus legden we nu al onze hoop bij het tweede experiment met cola en mentos! De juffen hadden zich op voorhand goed geïnformeerd en een aanpak besproken dankzij de filmpjes die we gezien hadden met een groot (en vooral hoog) effect. De verwachtingen lagen dus hoog. De “cola light” versie zou het beste werken, dus gingen we naar buiten. We waren dan ook bereid om onder de cola te hangen na het experiment. Spannend!

Dit spannende moment mochten we niet missen en hebben we vastgelegd op camera. En jawel, er was een uitbarsting! De “JEEJ” was er eentje omdat we toch nog blij waren een uitbarsting te hebben gezien! 

Geniet van het resultaat (klik op ‘Video’ om te bekijken)!

 

Video